De Permanente Educatiesessies (PE-sessies) van 2023!

De locatie voor de fysieke sessies is Dynahouse, Perkinsbaan 11 te NIEUWEGEIN.

Wil je fysiek aanwezig zijn meld je dan snel aan! De sessies zullen ook weer worden opgenomen en bij de webinars terug te kijken zijn.

Ben je bij de PE sessie in Nieuwegein aanwezig dan krijg je 6 PE punten voor de sessie. Volg je de PE sessie online dan krijg je na het invullen van de evaluatie        4 PE punten.

 Maandag 16 januari 13.00 uur – 19:30 – Marathon – met dagvoorzitter Paul Sanders. 

12 PE punten (bij aanwezigheid in het Dynahouse) – 8 PE punten (bij het bekijken van het webinar achteraf)

 • Pieter Diehl – Nieuwe wetgeving RI&E – 13:00 – 14:00
  • De RI&E De criteria waaraan een RI&E moet voldoen, is met ingang van 1 juli 2022 gewijzigd. Uit verschillende onderzoeken bleek dat de kwaliteit van de RI&E’s onder de maat was. In Nederland is de borging van de kwaliteit van de RI&E’s geregeld via het toetsen. Met de bestaande toetscriteria kon echter onvoldoende inhoud worden gegeven aan die kwaliteitsborging. Daarom zijn de toetscriteria voor de RI&E’s aangescherpt en daarmee dus ook de criteria waaraan een RI&E moet voldoen.De grondoorzaken moeten worden benoemd in de RI&E. Hiermee wordt bereikt dat de RI&E-rapportage niet een symptomenlijst wordt, maar echt tot de kern van de problematiek doordringt en de achterliggende oorzaken van de aanwezige risico’s benoemt.Andere wijzigingen zijn oa dat voorafgaande aan het uitvoeren van de RI&E moeten de inzichten van de bedrijfsarts en andere deskundigen die betrokken zijn bij het verzuim- en arbobeleid, geïnventariseerd worden. Deze inzichten moeten bij de RI&E meegenomen worden.In veel gevallen kan de RI&E nog steeds door slechts één arbokerndeskundige worden getoetst. Als er geen verdiepende onderzoeken gedaan zijn, kan elk van de gecertificeerde AKD’s (hoger veiligheidskundige, arbeidshygiënist en arbeids- en organisatiedeskundige) in zijn eentje over de volle breedte de RI&E toetsenAls in de RI&E op een of meer onderwerpen een verdiepend onderzoek is uitgevoerd (en dit in een verdiepende RI&E is toegevoegd aan de algemene RI&E), dan moet de betreffende AKD op dat vakgebied die verdiepende RI&E toetsen.De AKD’s zullen voortaan hun kennis en vaardigheden (competenties) moeten aantonen aan de hand van systeem- en scopetoetsen van RI&E’s en hun adviezen over de plannen van aanpak.
 • Mr. Paul ter Wal – Taakdelegatie – 14:15 – 15:30
  • In de arbodienstverlening betekent taakdelegatie dat een bedrijfsarts bepaalde taken door andere professionals (meestal niet-artsen) kan laten uitvoeren. De bedrijfsarts draagt hierbij altijd zelf de eindverantwoordelijkheid. Taakdelegatie gaat dus vanuit de individuele bedrijfsarts en niet vanuit de Arbodienst; het is dus maatwerk tussen de bedrijfsarts en de taakgedelegeerde; samen vullen zij in welke taken die normaal op het bordje liggen van de bedrijfsarts onder diens verantwoordelijkheid mag worden uitgevoerd. Dit zal dus goed kenbaar moeten zijn voor de werknemer, de werkgever en andere betrokkenen. Mede door de dreigende tekorten van de bedrijfsartsen en hun eigen wijze van inzet is de behoefte aan goed opgeleide Taakgedelegeerden sterk toegenomen.Hoewel er door een aantal (markt)partijen goede afspraken zijn gemaakt, zoals in de Werkwijzer Taakdelegatie, wordt er toch hier en daar op een eigen manier invulling aan gegeven. Er komt een Register aan voor Taakgedelegeerden en er is een opleiding die voldoet aan de criteria vanuit de Werkwijzer. Het is zaak om nu goed te staren met de invulling en opleiding van Taakgedelegeerden. Dan kan dit een opstap zijn naar taakherschikking waarbij taken vanuit het Burgerlijk Wetboek, de Arbeidsomstandighedenwet en de Regeling Procesgang kunnen worden overgedragen aan goed opgeleide specialisten in arbodienstverlening.Paul ter Wal zal hier een toelichting opgeven en vooral kijken naar de toekomstige ontwikkelingen.
 • Mr. Pascal Willems – werkgeversaansprakelijkheid – 15:45 – 17:15
  • Mr. Pascal WIllems zal op pratische wijze ingaan op de werkgeversaansprakelijkheid anno 2023. Ben je als werkgever aansprakelijk voor ongevallen tijdens een bedrijfsuitje? En ben je ook aansprakelijk als een werknemer, ondanks nadrukkelijke instructies, de veiligheidsmiddelen niet heeft gebruikt en vervolgens een arbeidsongeval krijgt? En in hoeverre ben je als werkgever aansprakelijk voor arbeidsongevallen bij ingehuurde ZZP-ers? Ook gaat hij in op de vraag waar de grens ligt tussen de zorgplicht van de werkgever en diens risicoaansprakelijkheid. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen of het voorleggen van (korte) praktijkvoorbeelden
 • Paneldiscussie – 17:30 – 18:45

Panel met Pieter Diehl, Paul ter Wal, Pascal Willems en Gary Damen.

We sluiten de marathon om 18.45 uur af met een nieuwjaarsborrel!

De inschrijfperiode is verlopen.

Maandag 20 maart 2023 16.00 uur – 19:30 6 PE punten

Alies Coster
Slaap en Duurzame Inzetbaarheid

Bekijk: PDF RADI Slaap en duurzame inzetbaarheid.

De inschrijfperiode is verlopen.

Maandag 22 mei 2023 – 16:00 – 19:30  6 PE punten

Otto Willemsen
Circulaire economie en duurzame inzetbaarheid

Fit voor de toekomst

Daar gaan we 22 mei onze bijeenkomst aan besteden. Wat betekent duurzaamheid en circulaire economie voor organisatie en individu en voor de arbeidsmarkt.

Otto Willemsen van Duurzaam4Life schreef in 2016 met Lilian Boonstra het boekje “Fit voor de Toekomst” De duurzame organisatie en de duurzame professional. Hij neemt ons graag mee in wat dit betekent en hoe je jezelf naar de toekomst leidt als organisatie en individu.

Ook gaat hij in op wat circulaire economie kan zijn en hoe je stapjes kunt zetten.

 • Je meld je nu aan voor de fysieke PE sessie in Nieuwegein. Wil je de sessie op een later moment online terugkijken dan hoef je je niet aan te melden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandag 3 juli 2023 – 16:00 – 19:30 6 PE punten

Dik van Leeuwerden
Ontwikkelingen Sociale Zekerheid

 • Je meld je nu aan voor de fysieke PE sessie in Nieuwegein. Wil je de sessie op een later moment online terugkijken dan hoef je je niet aan te melden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandag 25 september – 16:00 – 19:30 6 PE punten 

Remko van der Drift

MASTERCLASS FAALKUNDE

Is falen leuk? Nee natuurlijk niet! Failure sucks but it instructs. Dat weten we eigenlijk allemaal al. ‘Fouten maken mag’ is voor de meesten van ons vanaf onze jeugd ingegoten.

Maar durf je op je bek te gaan in je leven? Vind je jezelf faalkundig? Of wil je stiekem toch altijd 100% bovengemiddeld presteren en raak je daar dan weer gestresst van? Dan ben je wellicht niet zo faalkundig als je denkt.

Faalkunde is het vermogen om moedig met fouten om te gaan. Het kunnen verwelkomen van iets wat meestal niet welkom is. Het helpt je je volledige potentieel te benutten en meer ontkrampt in je leven te staan. Durven falen om van te leren vereist een open en nieuwsgierige houding. Kwetsbaar met een geloof in ontwikkelbaarheid.

Zet de volgende stap tijdens de masterclass! Beleef het in een sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame sessie. Met heldere theorie, leuke filmpjes, faalfitness en concrete reflecties.

Spreker
Remko van der Drift is Faalkundige en directeur van het Instituut voor Faalkunde. Hij bouwt met passie aan een faalkundige samenleving. Waarin mensen imperfecties van zichzelf en anderen aanvaarden. Waarin mensen open zijn over mislukkingen. Waarin mensen fouten en falen benutten voor een mooiere wereld. Met meer ruimte voor leren, genieten, vernieuwen en compassie.

Remko is een veelgevraagd spreker en trainer. Hij schreef drie boeken: ‘Fouten maken moet’, ‘Fouten maken moed’ en ‘Proberen lukt altijd’. Hij maakt een Faalkunde-podcast en organiseert in TivoliVredenburg een Faalfestival. Met talks, wetenschap, theater, kunst en meer. Ook maakt hij faal-programma’s op festivals als Lowlands en Into The Great Wide Open.

 • Je meld je nu aan voor de fysieke PE sessie in Nieuwegein. Wil je de sessie op een later moment online terugkijken dan hoef je je niet aan te melden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandag 6 november 2023 – 16:00 – 19:30  6 PE punten

Drs. Ragna van Hummel – Directeur Re-turn
Werken & kanker

Ragna van Hummel (1972) was een ICT-consultant toen ze borstkanker kreeg. Dat haar eigen re-integratie daarna zo lang duurde dat ze zelfs haar baan kwijtraakte, verwijt ze achteraf niemand: zowel zij als haar baas had geen idee hoe ze met de situatie moesten omgaan. Toen ze ontdekte dat die onwetendheid veel meer werkgevers en werknemers parten speelt, richtte ze in 2009 Re-turn op.

Re-turn is het enige bureau in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in re-integratiebegeleiding bij kanker. Re-turn ontwikkelde eigen methoden en instrumenten zoals het bewezen effectieve Werkkracht bij kanker-programma en de Re-turn Workview, dat voorspellende factoren voor re-integratiesucces bij kanker in kaart brengt. Cliënten waarderen de ondersteuning door Re-turn gemiddeld met een 9,1. Ook werkgevers en verzekeraars maken graag gebruik van de diensten van Re-turn. Het bureau werkt structureel samen met onder meer ASR, Nationale Nederlanden, Robidus, HCC, ArboNed, het UWV en tal van grote en kleinere ondernemingen.

Als oprichter en directeur van Re-turn, dat inmiddels meer dan dertig in heel Nederland actieve consultants telt, spant Ragna zich continu in om het onderwerp werk en kanker op de agenda te zetten en kennis te delen. Ze treedt op als gastdocent en is bestuurder en lid van verschillende kenniscentra en expertgroepen op het gebied van kanker en werk. Ragna is betrokken bij tal van initiatieven zoals het Kenniscentrum werk en kanker, de Borstkankervereniging Nederland en de Nationale Kanker en werkdag, en werkt samen met patiëntenfederatie NFK en andere strategische partners.

Naast bijdragen aan wetenschappelijke artikelen en andere publicaties is Ragna is een veelgevraagd spreker op symposia voor managers, HRM-medewerkers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, arbodiensten en andere professionals op het gebied van arbeid, zorg of personeel.

 • Je meld je nu aan voor de fysieke PE sessie in Nieuwegein. Wil je de sessie op een later moment online terugkijken dan hoef je je niet aan te melden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandag 11 december – 16:00 – 19:30 6 PE punten

Jim Faas
Andere kijk op bezwaar en beroep

De inschrijfperiode is verlopen.

Ook adviseur worden?

Word lid of log direct in bij Beroepsfederatie Radi

Als adviseur van De Beroepsfederatie RADI® ervaart u veel voordelen.
De beroepsfederatie telt inmiddels meer dan 500 adviseurs.